Oorpijn, tinnitus of zelfs doofheid. Gehoorschade is een steeds groter wordend probleem. Veel mensen lopen deze schade op tijdens festivals of op een werkomgeving waar structureel geluidsoverlast is. 
 

Hoe werkt het?

Gehoorschade ontstaat onder andere doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. 

De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt meestal als je te vaak aan hard geluid wordt blootgesteld.

Soorten geluidsschade
Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort, of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan of een feestje is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, dat heet tinnitus. Je kunt ook overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd (alsof je onder water bent) en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.
Foto: Gezonde trilharen aan de linkerzijde, rechts beschadigde trilharen die verkeerde signalen doorgeven
 
Cijfers & gevolgen

Cijfers
Zo’n 900.000 werknemers werken dagelijks in schadelijke geluidsniveaus. Dat hebben ze vaak te laat in de gaten: schade merk je niet direct, dit kan jaren duren.. Jaarlijks worden er zo’n 2500 meldingen gedaan van gehoorschade door het werk. Doordat de werknemers minder goed horen, hebben ze 25% meer kans op een ongeval. Daarnaast kampen ze vaker met een burn-out. Bron: Hoorstichting

Gevolgen
Door hinderlijk en schadelijk lawaai kunnen er lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Veel voorkomende klachten zijn slechthorendheid of tinnitus (suizen/piep in je oor). Ook vermoeidheid, stress, concentratiestoornis of zelfs depressie kunnen een gevolg zijn van geluidshinder of schadelijk lawaai. In vrijwel alle gevallen heeft het invloed op het verzuim en de productie.
 
Ook als er nog geen schade opgelopen is, kan lawaai de productie en samenwerking ernstig hinderen. Daarom is het raadzaam om hinderlijk en schadelijk lawaai zo goed mogelijk aan te pakken.   

Otoplastieken
Oordoppen op maat

Lees alles over onze otoplastieken.

 

Communicatie-oplossingen
Horen zonder oren

Een speciale headset voor bij het gebruik van gehoorbescherming

 

Toolbox
Creëer draagvlak voor persoonlijke bescherming

Zorg dat je medewerkers goede instructies krijgen.

artikelen geselecteerd

U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.