Ronell B.V. Postbus 228 8100 AE RAALTE
‘Rijinstructeurs moeten waarschuwen voor gehoorschade’

Rijschoolhouders moeten hun leerlingen bewust maken van het gevaar van gehoorbeschadiging bij het motorrijden. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), die deze week aandacht vraagt voor dit probleem. Het geruis van de wind kan bij motorrijders leiden tot een permanente piep in de oren. Het probleem is volgens KNMV gemakkelijk te voorkomen met otoplastieken.

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV vertelde deze week in een uitzending van RTL Nieuws over de overlast van windruis en het gevaar op gehoorbeschadiging. Kleine haartjes in het binnenoor die geluidstrillingen opvangen, kunnen scheuren. De schade is niet meer te herstellen.

Rijschoolhouders

Motorrijders merken niet direct dat ze beschadiging hebben opgelopen. Dit is pas na verloop van tijd te merken. Anders is het bij bijvoorbeeld een popconcert, waarbij bezoekers direct ‘s avonds een piep in hun oor hebben.

Rijschoolhouders spelen een belangrijke rol in de bewustwording van het gevaar, stelt de KNMV. Zij kunnen voorlichting geven over het gebruik en belang van oordoppen. De schade is onomkeerbaar, maar met de juiste oordoppen wel makkelijk te voorkomen.

Otoplastieken

Bij een snelheid van 100 kilometer per uur is het volume van de windruis onder de helm 94 decibel. Dat betekent dat motorrijders maximaal een kwartier mogen rijden zonder oordoppen, voordat ze gehoorbeschadiging oplopen. Bij een snelheid van 120 kilometer per uur zou dat zeven minuten zijn.

Door de otoplastieken zijn motorrijders altijd beschermd en door de unieke HT-filters erin kunnen zij het verkeer om hen heen nog wel horen. Tevens is er ook audio koppeling mogelijk.

Bekijk onze producten pagina voor meer informatie!