Beroepsgebonden gehoorschade is een ernstig probleem. Dat is de reden dat de Europese Unie gehoorschade plaatst in de hoogste categorie (III) van arbeidsrisico’s. Gehoorschade is namelijk een chronische aandoening, die veel impact heeft op je persoonlijke leven.


Een geluid van 80 decibel kun je maximaal 8 uur per dag (of 40u/week) veilig horen. Maar zodra dit stijgt, wordt het al snel gevaarlijk. Met elke 3 decibel verdubbelt het lawaai en dus de impact. Hierdoor mag je 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20u/week) horen. Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen. Daarom is gehoorbescherming noodzakelijk om de impact en het gevaar in te perken.
 
Decibel Tijd Machines
110 dB direct schiethamer, cirkelzaag, elektrische handboor 
100 dB 5 min slijper, bladblazer, motorrijden (100km/u)
90 dB 1 uur drumstel, snijbrander, bulldozer
80 dB 8 uur stofzuiger, stadsverkeer
70 dB > 8 uur  mixer, scheerapparaat, auto, druk kantoor
60 dB  - pianospel, conversatie, wasmachine


 

Preventie
Wat zijn effectieve maatregelen?

Een preventieplan is essentieel in de strijd tegen arbeidslawaai.


 

Rechten en plichten

  • Werkplekken met veel lawaai (vanaf 85 decibel) moeten duidelijk gemarkeerd worden. Hier zijn medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen. Vanaf 80 decibel hebben werknemers recht op gratis gehoorbescherming.
  • ​Wanneer het geluidsniveau boven de 87 decibel komt, moeten er maatregelen worden getroffen om dit te verminderen.  
  • In de RI&E wordt aandacht besteedt aan lawaai. Hierin wordt het niveau en de duur van het lawaai vastgesteld, evenals de gevolgen voor gezondheid. Bij dit onderzoek en de maatregelen moet de ondernemingsraad betrokken worden.
  • Voorlichting over schadelijk lawaai is verplicht. Om gehoorschade te voorkomen, hebben werknemers het recht om een gehoortest door een deskundige laten doen.
 

 

artikelen geselecteerd

U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.