Case: Food industrie


Deze keer gaan we met Jaco Oosterom naar een industriële bakkerij. In de productiehallen zijn 65 werknemers dag in dag uit bezig om broden te controleren, verpakken en te transporteren. Ze werken onder leiding van acht productieleiders, die af en toe meehelpen in het proces. Ongeveer de helft van de werknemers spreekt slecht Nederlands.
 
Productielijnen, hoge óf lage temperaturen en veel verkeer. In de Food is het hard werken. Wat betekent dat voor je gehoor? Jaco Oosterom: "Het lawaai valt vaak wel mee. Meestal blijft het onder de 90 decibel. Maar het is heel monotoon. Hierdoor ben je ’s avonds op de bank alleen al moe van het geluid. Ook is het lawaai structureel: in tegenstelling tot boren of slijpen gaat het lawaai van een productielijn de hele dag door. Dat betekent dat je heel geleidelijk en ongemerkt gehoorschade kunt oplopen."
 
"Ik zou wel oorpropjes of oorkappen kunnen adviseren, maar om die nou dag in dag uit te moeten dragen, dat is niet comfortabel. Voor vaste medewerkers en productieleiders in de hal zou ik dus zeker otoplastieken aanbevelen. Ze dempen optimaal, maar je bent je er nauwelijks bewust van dat je iets in je oren hebt."
 
Welke type oordoppen adviseer je?
In de food-industrie heb je soms te maken met de HACCP-richtlijn. Voor gehoorbescherming betekent dit, dat er een detectiekogeltje geplaatst wordt. Hierdoor zijn de oordop en het filter altijd traceerbaar door metaaldetectiesystemen: in de productielijn worden voedselproducten gedetecteerd op metalen voorwerken. Dit om de voedselveiligheid te waarborgen. Ook hebben de oordoppen een opvallende blauwe kleur.
 
Welke filters adviseer je?
Zoals gezegd, is er sprake van volumes onder de 90 decibel. Daarom adviseer ik de Industry Grey. Deze dempt zo’n 21 decibel waardoor het geluid rond de 70 decibel komt. Hierdoor wordt gehoorschade op lange termijn voorkomen en irriteren werknemers zich minder aan het lawaai.
 
Onze filters dempen op 4000 hertz iets minder, want op deze frequentie spreken en horen wij als mens het beste. Daarom zijn waarschuwingssignalen hier ook op afgesteld. Denk aan sirenes of claxons van de heftrucks. Met onze filters blijf je belangrijke geluiden dus goed horen, terwijl overbodige geluiden worden gedempt.
 
Welke accessoires beveel je aan?
Bij onze oordoppen krijg je altijd een etui, draagkoord, clipje en cerumenpen. Verder adviseer ik een reinigingset en Garantie+ aan.
 
De reinigingset is belangrijk voor de levensduur en hygiëne. In de otoplastiek zit een geluidskanaal die goed schoon moet blijven. Als dit vervuild is, werkt de otoplastiek niet optimaal. Met de Garantie+-regeling kun je binnen 2 jaar tijd een nieuwe set kosteloos aanvragen. Dit is fijn wanneer je oude setje kwijt of kapot is.
 
Hoe zou je de implementatie inplannen?
Het belangrijkste is om draagvlak en bewustwording te krijgen, zodat werknemers meer gemotiveerd zijn om gehoorbescherming te dragen. Aangezien het lawaai onschuldig lijkt, is het belangrijk om bewust te zijn van de sluipende risico’s. De toolbox is hiervoor een perfect middel. Vaak verzorgen we dit in combinatie met aanmeten of afleverinstructie.
 
Hierbij is extra aandacht voor de werknemers die Nederlands moeilijk verstaan. We checken achteraf of iedereen het goed begrepen heeft. En we delen een meertalig filmpje waarin een heel duidelijke gebruiksinstructie staat.
 
En daarna?
Daarna komt het aan op goed gebruik. Draag de otoplastieken altijd bij je en houd ze goed schoon. Zijn de reinigingstabletten op? Dan zijn deze ook los te verkrijgen. Verder is het van belang dat je zeker weet dat de otoplastiek goed afsluit. Dit doen wij door middel van jaarlijks een controle, zonder extra kosten. Het advies is om daar gebruik van te maken!

Jaco Oosterom
Gehooradviseur


  Bellen   Contactformulier
 
 
 
Terug

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.