Case: metaalbedrijf


Angema buigt zich deze keer over een kwestie in een metaalbedrijf. Er werken 24 werknemers waarvan het overgrote deel in 2 grote loodsen werken. Zij zijn voornamelijk bezig met las/ en slijpwerkzaamheden. Ook zijn er 2 productieleiders en een heftruckchauffeur die hier de dag grotendeels doorbrengen. De rest van het personeel werkt op kantoor.
 
Angema, wat raad je dit bedrijf aan?
Ten eerste zou ik vragen naar de RI&E. Daarin staan de geluidsmetingen die zij hebben laten doen in alle ruimten waar de mensen werkzaam zijn. Als zij dit niet hebben, kunnen we een indicatiegeluidsmeting doen met een geluidsmeter die wij altijd bij ons hebben. Want: hoe meer je weet, goed gerichter je kunt adviseren per werkplek.
 
Degenen die veel onderling contact hebben, adviseer ik een Aftershokz. Denk hierbij aan productiemanagers en/of heftruckchauffeurs. Zo kun je in lawaai toch goed communiceren. Helemaal ideaal in combinatie met gehoorbescherming. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: gehoor behouden en communicatie verbeteren.
 
En wat de gehoorbescherming betreft?
- Voor de lassers en slijpers adviseer ik harde otoplastieken met een Purple filter. Dit is een filter die zware demping geeft. Als bepaalde werknemers alleen laswerkzaamheden uitvoeren, kan het ook met een Red filter opgelost worden. Maar in de praktijk werken deze mensen vaak allround.
- De productieleiders beveel ik ook harde otoplastieken aan, maar dan met een Red filter adviseren. Zij komen op elke werkplek, maar werken niet dichtbij de geluidsbron.
- Voor werknemers die voornamelijk op heftrucks rijden, voldoet een Grey filter prima. Zij staan immers verder af van het werkproces. Maar ook daar geldt dat dezelfde personen vaak al het werk met elkaar doen.
- Voor het kantoorpersoneel en vrachtwagenchaufeurs adviseer ik tevens een otoplastiek met een Grey filter. Hiermee kunnen zij wel veilig de werkplaats op wanneer dat even moet en kunnen zij daar goed blijven communiceren.
 

Otoplastieken
Oordoppen op maat

Lees alles over onze otoplastieken.

 

Communicatie-oplossingen
Horen zonder oren

Een speciale headset voor bij het gebruik van gehoorbescherming

 

Toolbox
Creëer draagvlak voor persoonlijke bescherming

Zorg dat je medewerkers goede instructies krijgen.

Waarom kies je voor deze filters?
In de metaalindustrie is het geluid vaak hard/scherp en klinkt lang door. Het Purple Filter kan deze geluiden terugdringen naar een acceptabel volume. We willen immers dat het geluid onder de 80 dB komt. Dit is het volume waar mensen dagelijks 8 uur in mogen werken. Dit geldt ook voor de andere filters: ze brengen het gemiddelde volume terug naar een acceptabel niveau.
 
Zijn er nog zaken die ze moeten weten?
Het is belangrijk dat iedereen goed op de hygiëne let. Otoplastieken moeten goed onderhouden worden voor een lange levensduur. Daarvoor adviseer ik bij de otoplastieken onze hygiëneset met bruistabletten.
 
En hoe ga je de boel implementeren?
Als de otoplastieken klaar zijn, kom ik deze persoonlijk uitleveren. Zo kan ik zelf een gedegen instructie geven. Het is belangrijk dat de gehoorbescherming goed gebruikt wordt. Ik zie gelijk of zij zelf goed in de gaten hebben wanneer de gehoorbescherming goed zit.
 
Daarna worden de otoplastieken bij iedereen onderworpen aan een lektest. Dit om goede passing en lekdichtheid van de otoplastiek te garanderen. Als dat goed gaat, kunnen de personen er veilig mee aan de slag.
 
Als er iets is, kunnen klanten altijd contact met mij opnemen. Met deze klant heb ik afgesproken om jaarlijks terug te komen. De otoplastieken worden dan gratis getest. Oren veranderen in de loop van de tijd. Dit gebeurt ongemerkt, maar zorgt ervoor dat otoplastieken niet zo goed meer dempen. Een controle kan dit soort problemen voorkomen.
 
Natuurlijk probeer ik regelmatig contact te onderhouden om te horen of alles goed gaat en of ik nog iets kan betekenen.

Angema Appel
Gehooradviseur


  Bellen   Contactformulier  
Terug

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.