Ronell B.V. Postbus 228 8100 AE RAALTE

Gehoorschade

Oorpijn, tinnitus of zelfs doofheid. Gehoorschade is een steeds groter wordend probleem. Veel mensen lopen deze schade op op festivals of op een werkomgeving waar structureel geluidsoverlast is. 

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in een keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.

 

Gehoorschade, tinnitus, gehoorbescherming

Soorten geluidsschade
Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort, of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan of een feestje is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, dat heet tinnitus. Je kunt ook overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.

 

Preventie
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor gehoorschade en wordt er gewerkt aan de preventie hiervan. De beste mogelijkheid om gehoorschade tegen te gaan is het gebruik van otoplastieken. Deze op maat gemaakte gehoorbescherming is het meest effectief op plaatsen waar de geluidsbron niet weg te nemen is.

 

 

Voer uw postcode hier in: