Heeft u vragen over onze otoplastieken of dienstverlening? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen:

 
Waarom moet ik voor Ronell kiezen? <
Gehoorbescherming is overal te koop en otoplastieken zijn redelijk makkelijk verkrijgbaar. Echter, met goede gehoorbescherming ben je er nog niet. Want: draag je de juiste gehoorbescherming? Wie controleert of de oordoppen goed in je gehoorgang zit? En hoe zorg je voor bewustzijn en draagvlak bij schadelijk lawaai?

Bij Ronell kijken we naar de werksituatie. Op die manier wordt gehoorbescherming veel effectiever ingezet. Daarom komt er altijd één van onze gehooradviseurs langs. Hij/zij bekijkt de werksituatie goed en geeft zo advies op maat. Zo zijn alle werknemers effectief beschermt. Bovendien komt de gehooradviseur de oordoppen zelf langsbrengen. Hij geeft instructie voor het dragen en controleert de werking. In tegenstelling tot andere leveranciers weet u nu zeker dat de werknemers echt goed beschermt zijn. Ook komen wij bij vragen gratis en vrijblijvend langs. Zo blijft de drempel laag om goed voor je gehoor te zorgen.
 
Wat is het voordeel van otoplastieken? <
Vraag het de mensen die zelf otoplastieken dragen. Ze zullen allemaal hetzelfde zeggen: ze zitten perfect. Doordat de oordoppen helemaal afgestemd zijn op je oren, heb je er geen last van. In tegenstelling tot andere gehoorbescherming zit het dus veel comfortabeler. Bovendien is de levensduur lang waardoor de kosten op de lange termijn gunstig uitvallen. 
 
Wat is de werkwijze bij bestellen van otoplastieken? <
1. Onze gehooradviseur komt langs om de situatie op te nemen. Hij neemt de geluidswaarden uit uw RI&E door, of meet zelf de decibellen per werkplek. Zo weet hij welk filter gebruikt moet worden. Ook worden de betreffende werknemers aangemeten. Hierbij wordt er een afdruk van hun gehoorgang gemaakt.
 
2. De afdrukken worden door onze adviseur meegenomen naar het laboratorium. Met een 3D scanner wordt er een digitale kopie gemaakt van de afdruk. De labmedewerkers designen deze kopie tot een eindproduct waarna het met een 3D printer wordt vervaardigt. Daarna wordt het afgewerkt met details. Er worden bijvoorbeeld een handgreepje of detectiekogel toegevoegd. Ook komt er een geluidskanaal met filter in.
 
3. Onze gehooradviseur komt langs om de otoplastieken persoonlijk te bezorgen. Hij geeft instructie hoe de otoplastiek gedragen wordt en checkt of de otoplastiek geen geluid doorlaat.
 
4. De otoplastiek is klaar voor gebruik! Bij vragen komt de gehooradviseur gratis langs.
 
Welke soort oordoppen of filter moet ik kiezen? <
Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Welke gehoorbescherming voor u het beste is hangt af van de geluidssituatie en specifieke wensen:
- Wat zijn de volumes waarin u werkt?
- Hoeveel draagt u de gehoorbescherming?
- Gaat het om vaste medewerkers of flexmedewerkers?
- Werkt u in de Food?
- Moet u veel communiceren met collega's?

Deze vraag kunt u dus het beste samen met één van onze gehooradviseurs beantwoorden. Iedere omgeving en situatie is anders en vraagt andere eigenschappen van de gehoorbescherming. Ze zijn persoonlijk op maat gemaakt en zitten daardoor perfect in uw oren. 
 
Wanneer moet ik gehoorbescherming dragen? <
Gehoorbescherming is verplicht wanneer het gemiddelde volume 85 decibel of hoger is. Vanaf 80 decibel hebben werknemers er recht op dat hun werkgever gehoorbescherming verstrekt. Let erop dat de gehoorbescherming goed filtert! Bij zeer harde geluiden kunnen sommige typen gehoorbescherming niet afdoende zijn. Meer info.
 
Wat doet Ronell nog meer naast otoplastieken maken? <
Naast het leveren van gehoorbescherming helpen wij bedrijven om bewust te worden van de risico's. Veel werknemers lopen gehoorschade op. En dat is zonde omdat het vaak eenvoudig te voorkomen is. Daarom geven wij veel toolboxen/cursussen bij verschillende bedrijven. Deze toolboxen zijn een goede invulling voor een VCA-programma.
 
Waarom hoor ik nog van alles om mij heen?  <
Wanneer je gehoorbescherming draagt, blijf je altijd geluid horen. Er kan nog steeds geluid via je schedel/botgeleiding binnenkomen. Je schedel brengt de trillingen van het geluid over naar het gehoororgaan. Het lichaam/schedel werkt als een klankkast. Via alle oppervlakten kan het door je botten doortrillen naar je gehoororgaan. 

Daarnaast zou het onveilig zijn als je helemaal niets meer hoort. Je hebt je gehoor nodig om bewust te zijn van risico's. Vooral alarmsignalen en claxons moet je blijven horen. Daarom hebben wij de geluidsfilters zo gemaakt dat hard lawaai wordt gedempt, maar dat deze waarschuwende geluiden toch hoorbaar blijven. 
 
Hoelang gaan otoplastieken ongeveer mee? <
Gemiddeld zien wij dat onze gehoorbescherming tussen de 5 en 7 jaar meegaat. Na die tijd zal het materiaal wellicht nog niet op zijn, maar de pasvorm sluit dan vaak niet meer voldoende aan.

Ronell vind het belangrijk dat de medewerkers goed beschermt werken. Daarom bieden we jaarlijks een kosteloze lektest aan. Hiermee voorkomt u schijnveiligheid. Wij vervangen de gehoorbescherming alleen wanneer dit nodig is. Dus geen standaardvervanging na 2 jaar waardoor u hoge kosten krijgt. We checken eerst: zijn de oordoppen lek of is de pasvorm niet meer goed? 
 
Hoe moet ik mijn otoplastieken goed indoen?  <
 
 • Leg de oordoppen voor je neer. Rood is voor rechts en blauw is voor links.
 • Het koord kan je aan de clip draaien en daarna vastklikken. 
 • Nu kun je de clip vastmaken aan je kraag. Zo kun je de otoplastieken nooit laten vallen.
 • Pak nu de gehoorbescherming vast bij de aanpak tussen duim en wijsvinger. Het serienummer moet je van je af houden.
 • Houd de oordop rechtop en steek hem in je oor. Eventueel draai je de otoplastiek een beetje, zodat hij nog iets dieper zit.
 • Heb je last van wrijving door het koordje? Draag hem dan óver je oren. 
 • Otoplastieken uitdoen: Pak ze vast tussen duim en wijsvinger en draai ze een klein beetje. Nu kun je ze makkelijk uithalen.

 
Hoe houd ik mijn otoplastieken goed schoon? <

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je otoplastieken jaren lang meegaan. Volg hiervoor onderstaande stappen:
 • Inspecteer de otoplastieken regelmatig op vuil. Zo weet je zeker dat je oren goed beschermt blijven.
 • Wanneer je de otoplastieken aan het einde van je werkdag uitdoet, poets ze dan gelijk goed schoon met een schoon en droog doekje. 
 • Gebruik je cerumenpen om het smalle filterkanaaltje schoon te maken.
 • Heb je alles goed schoongemaakt? Spuit je otoplastieken dan nog even in met de reinigingsspray of maak het schoon met de meegeleverde tissues. 
Minstens een keer in de twee weken moet je de otoplastieken wat uitgebreider reinigen:
 • Hiervoor bieden we reinigingstabletten zodat stof en vuil in de kleine hoekjes worden verwijderd. 
 • Doe één tablet met wat lauw water in het bakje. Stop de otoplastieken in het zeefje en plaats deze ook in het bakje. Laat de  filters in de otoplastieken zitten tijdens het reinigen. 
 • Na een paar uur bruisen zijn je otoplastieken weer zo goed als nieuw. 
 • Zorg dat de otoplastieken bij gebruik droog zijn. Gebruik het blaaspompje om het filter en het kanaaltje droog te blazen. Let er op dat je filter er goed in blijft zitten
 

Mijn vraag zit er niet bij

Otoplastieken
Oordoppen op maat

Lees alles over onze otoplastieken.

 

Toolbox
Creëer draagvlak voor persoonlijke bescherming

Zorg dat je medewerkers goede instructies krijgen.

 

Filters
Welke demping heeft u nodig?

Elke werksituatie vraagt om een eigen geluidsfilter

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.